20 Eylül 2013 Cuma

Halit Baba Türbesi / AMASYA –Amasya –Ezinepazar Beldesi

Türbenin Yeri: Halit Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Ezinepazar Kasabasındadır.

Halit Baba Kimdir: Horosan Erenlerinden kabul edilmektedir. Ezinepazarlılara göre İlyas Köyünde medfun olan İlyas Baba’nın mürididir. Halvetiye tarikatındandır. Halit Baba Ezinepazarlıların manevi lideri olup onları koruyup kolladığına inanılmaktadır.   

Türbenin Durumu: Türbe bakımlı ve temizdir. Türbede Halit Baba’nın sandukası vardır. Türbe 1995 yılında İstanbul’dan bölgeye gelen bir kadın tarafından yaptırılmıştır. Kadının rüyasına giren Halit Baba kendisini tanıtır ve türbesinin yapılmasını ister. Türbe yapılmadan önce üstü açık olarak mezar yıllarca ziyaret edilmiştir. 

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Cuma günleri, çoklukla da kadınlar tarafından ziyaret edilir. Türbe abdestsiz, başı açık ve etekli ziyaret edilmez.
Türbeye sıtma, akıl ve sara hastaları, kızlar kısmeti açılsın diye, çocuğu olmayanlar ve ev, araba, üniversite, iş gibi maddi dilekler için gelinmektedir. Bütün istek ve dilekler için ziyaretçiler iki rekat namaz kılar. Kurban adağı olanlar türbede kurbanı keserler ve kendileri yemeden etrafa dağıtırlar.   

Menkıbeler: 1-) Türbesi yapılmadan önce Halit Babanın mezarı iri taşlardan yapılmıştır. Bir köylüye ev için taş lazımmış. O da gelip mezardan birkaç taş alıp eve götürmüş. Taşlar sabaha kadar ağlayınca adam ertesi sabah aldığı taşları gerisin geri yerine getirmiş.
2-) 1930’lı yıllarda bölgede olan depremde Halit Babanın türbesinin olduğu yerden tekbir sesleri duyulur. Çevre köylerde tahribat olmasına rağmen Ezinepazar’da bir şey olmaz. Halit Baba onları koruyup kollamıştır.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder