16 Mayıs 2012 Çarşamba

Karaca Ahmet Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR -İhsaniye -Karacaahmet B.

Karaca Ahmet Sultan Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesine bağlı Karacaahmet Beldesinde türbesi vardır.
Karaca Ahmet Sultan Cami
Karaca Ahmet Sultan Türbesi Girişi
Karaca Ahmet Sultan Kimdir: Horasan şehzadelerinden olduğu ve 1350-1390 yıllarında yaşadığı Moğol istilasında kaçarak Türk kafileleri ile birlikte Anadolu’ya gelip yöreye yerleşir.
Yörede yalnızca mücahit bir veli olarak tanınmaz Karaca Ahmet Sultan, o aynı zamanda bir hekimdir. Zamanında birçok hastayı iyi ettiği, oğlu Şeyh Eşref ve torunlarının da aynı yönde hizmet verdikleri belirtilmektedir.
Karaca Ahmet Sultan Türbesi İçi
Karaca Ahmet Sultan Türbesi İçi 
Türbenin Durumu: Osmanlı döneminden kalma bir caminin bitişiğinde türbesi vardır. Türbe içinde 31 adet mezar bulunmaktadır. Ruh ve akıl hastalarının bağlandığı bölmeler vardır.
Karaca Ahmet Sultan Türbesi İçi 
Türbenin Hasta Bölümleri
Ziyaret Nedeni: Genellikle ruh hastalıklarına şifa bulmak isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir. Hastalar türbede bulunan falakaya benzer tomruklara bağlanarak birkaç gün türbede tutulurlar. Adak olarak türbede yemek yapılıp, fakirlere dağıtılır.

Menkıbeler: 1-) Anadolu Selçuklu Devleti son dönemlerinde Seydi Sultan, Işık Sultan ve Hendi Baba isimli üç derviş tekkeyi ziyaret eder. Karaca Ahmet ve Bacıyan-ı Rum taifesinden olan annesi, gelen misafirlerini hakkıyla ağırlarlar. Yemek ve namaz sonrası aralarında sohbet ederlerken “acaba hangisinin daha keramet sahibi” olduğunu öğrenmek için iddiaya tutuşurlar.  Seydi Sultan dualarıyla sıcak havada ısınan suları serinletir. Hendi Baba okuduğu dualarla yanında taşıdığı kamçısını yılana çevirir. Işık Sultan bir üflemeyle bütün mumları söndürür. Karaca Ahmet altındaki seccadeyi kocaman bir halı yapıp konuklarının altına serer. Sıra Karaca Ahmet’in annesindedir. Elinde bir korla içeri girer ve alnında bir nurla bütün odayı saran bir ışığa boğar. Erenlerin hepsi bir ağızdan Karaca Ahmet’in annesinin daha dolu olduğunu söylerler. Derler ki: Anadolu adı “Anan dolu”dan gelmektedir.  

2-) Bektaşi Menakıbına göre Karaca Ahmet Sultan, Yargeldi Sultan (Akşemsettin) ve Seyyid Hasan Basri arkadaştırlar. Eğitimlerini tamamlayıp Afyon’a gelirler ve dolaşırlarken susarlar ve namaz vakti gelmiştir. Karaca Ahmet Sultan asasını yere vurur ve yerden su fışkırır. Çıkan su ile işlerini hallederler. Bu suyun çıktığı yere bir çeşme yapılır. Bu çeşme bugün Olucak Çeşmesi’dir.

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992  / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder