1 Mart 2012 Perşembe

Gelincik Ana Türbesi–II / AFYONKARAHİSAR -Çay -Yarıkkaya Köyü

Gelincik Ana Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Çay İlçesinin Sultan Ana Türbesinin yakınında Yarıkkaya Köyüne bakan bir mağarada türbesi vardır.
Gelincik Ana Tepesi
Gelincik Ana Kimdir: Afyon Akhisar arasında Melek, Sultan, Gelincik adında üç kız yaşarmış. En küçükleri Gelincik Anaymış. Yörede bu üç kız hakkında değişik efsaneler anlatılmaktadır.     

Türbenin Durumu: Türbe üç gözlü bir mağaranın içindedir. Birinci bölümde Gelincik Ana’nın türbesi bulunmaktadır. İkinci bölümde erzak depoları bulunmaktadır. Üçüncü gözde ise kaynak bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle çevre sakinleri tarafından ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Melek Ana büyüyüp gelinlik yaşına gelince Eber adında bir delikanlı ile evlenir, çocukları, çocuklarının çocukları olur ve bu dünyadan göçüp giderler.

2-) Melek Ananın kardeşleri ablalarına sürekli yardım ederlermiş. Büyümelerine rağmen ablalarına yardıma devam etmişler. Melek Ana da kardeşlerinin kısmeti çıkınca, onları kendi eli ile evlendirmiş. Fakat Sultan Ana ile Gelincik Ananın düğün alayları haramiler tarafından basılır ve öldürülürler. İkisi de vefat ettiği yerlere defnedilir.
Rivayete göre kız kardeşlerin ablalarına yardımı ölümlerinden sonra da devam etmiştir.   

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / www.cayilcesi.com 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder